19 iunie 2018

COZONACI

COZONAC


                                                                                                                                             

Ingrediente:

  • 1 kg făină
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 3 galbenusuri + 1 ou pentru uns
  • 200 g iaurt/smantana
  • puțină sare
  • 300/400 ml lapte călduț
  • 150/200 g unt topit
  • 50 ml ulei
  • esență de rom,vanilie,lămaie,portocală
  • 2oo g zahăr
  • 50 g stafide inmuiate in lapte
  • mac
                                                                     Umplutură:

  • 500 g nucă măcinată
  • 5-6 linguri de zahar
  • 2 liguri cacao
  • 3 albusuri 
  • 4 linguri lapte (facultativ)
  • 2 ml esență de rom
  • rahat
                                 Amestecăm nuca cu cacaua,esența de rom,laptele și albusurile mixate in prealabil cu zahărul sau puse direct.
                             
               Facem maiaua din drojdie,o lingură de zahăr,2 linguri de lapte și 2 de făină.Lăsam deoparte până iși dublează volumul.
                              Intr-un castron mai mare punem toată făina cernută și facem o gropiță in mijloc apoi punem pe rând ingredientele : maiaua,ouăle,laptele călduț amestecat cu restul de zahăr rămas,esențele ,sarea,stafidele și începem să frământăm.Adaugăm unt din când în când până îl încorporăm pe tot.

                             Lăsăm la crescut 1h apoi începem să-i formăm după preferințe, punem umplutura și rahatul tăiat mic și îi lăsăm din nou la crescut o jumătate de oră.Ungem cozonacii cu ou și presăram mac .
                        Dăm la cuptorul preâncalzit la 160/170 °,pentru 40-60 min. 

                                                                                             Poftă bună!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu