COZONAC
Ingrediente:
- 1 kg făină
- 50 g drojdie proaspătă
- 3 galbenusuri + 1 ou pentru uns
- 200 g iaurt/smantana
- puțină sare
- 300/400 ml lapte călduț
- 150/200 g unt topit
- 50 ml ulei
- esență de rom,vanilie,lămaie,portocală
- 2oo g zahăr
- 50 g stafide inmuiate in lapte
- mac
- 500 g nucă măcinată
- 5-6 linguri de zahar
- 2 liguri cacao
- 3 albusuri
- 4 linguri lapte (facultativ)
- 2 ml esență de rom
- rahat
Amestecăm nuca cu cacaua,esența de rom,laptele și albusurile mixate in prealabil cu zahărul sau puse direct.
Facem maiaua din drojdie,o lingură de zahăr,2 linguri de lapte și 2 de făină.Lăsam deoparte până iși dublează volumul.
Intr-un castron mai mare punem toată făina cernută și facem o gropiță in mijloc apoi punem pe rând ingredientele : maiaua,ouăle,laptele călduț amestecat cu restul de zahăr rămas,esențele ,sarea,stafidele și începem să frământăm.Adaugăm unt din când în când până îl încorporăm pe tot.
Intr-un castron mai mare punem toată făina cernută și facem o gropiță in mijloc apoi punem pe rând ingredientele : maiaua,ouăle,laptele călduț amestecat cu restul de zahăr rămas,esențele ,sarea,stafidele și începem să frământăm.Adaugăm unt din când în când până îl încorporăm pe tot.
Lăsăm la crescut 1h apoi începem să-i formăm după preferințe, punem umplutura și rahatul tăiat mic și îi lăsăm din nou la crescut o jumătate de oră.Ungem cozonacii cu ou și presăram mac .
Dăm la cuptorul preâncalzit la 160/170 °,pentru 40-60 min.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu